zamknij

Urząd Miasta Legionowo nie ponosi żadnej odpowiedzialności za prawidłowość przetłumaczonych w witrynie danych i informacji. W szczególności, nie gwarantuje kompletności tłumaczenia oraz związanych z tym tłumaczeniem - aktualności prezentowanej informacji lub jej przydatności dla określonych celów. Tłumaczenie nie może być porównywane do tłumaczenia ludzkiego, jednakże - może być pomocne w ocenie przydatności treści.

Google automatic translation. The Legionowo City does not accept any responsibility for the accuracy of data and information originating from the translation. In particular, the Legionowo City does not guarantee that the translation is complete, up-to-date or fit for specific purposes. The translation cannot be compared with a human translation, but may help in assessing the relevance of articles.

A A A
BIP

Kompostowanie

PO PROSTU – KOMPOSTUJ!

Kompostowanie to naturalna metoda unieszkodliwiania i zagospodarowywania odpadów zielonych. Urząd Miasta Legionowo prowadzi od kilku lat akcję „Po prostu – kompostuj!”. Dotychczas w latach 2010 i 2012 rozdano mieszkańcom do bezpłatnego użytkowania na własnych działkach 770 kompostowników.

Informacje o następnych etapach akcji zamieszczane będą w aktualnościach na stronie internetowej www.legionowo.pl.

DLACZEGO WARTO KOMPOSTOWAĆ?

  Kompostowanie odpadów zielonych Odbieranie odpadów zielonych
Koszty Minimalne:
- niewielki wkład pracy (napełnianie kompostownika odpadami zielonymi)
Wysokie:
- transport
- koszty administracyjne
- opłaty za unieszkodliwianie
Wpływ na środowisko Pozytywny - prawidłowe kompostowanie to naturalny proces rozkładu tlenowego, neutralny dla środowiska i bezzapachowy Negatywny
- transport na znaczne odległości zanieczyszcza powietrze
- instalacje do przemysłowego przetwarzania odpadów zielonych szkodzą środowisku
Korzyści dla mieszkańców Znaczne:
- kompost można wykorzystywać w ogrodzie (mniejsze wydatki na ziemię ogrodową)
- kompost jest jedynym ekologicznym, bezpiecznym  i pełnowartościowym nawozem do wszechstronnego wykorzystania
Brak

CO MOŻNA KOMPOSTOWAĆ?

Kompostujemy wszystkie substancje organiczne które nie zawierają składników toksycznych a przede wszystkim:

  • resztki roślinne,
  • chwasty,
  • liście
  • skoszona trawa,
  • darń
  • kora drzew,
  • trociny,
  • drobne lub rozdrobnione gałęzie,
  • popiół drzewny

Czego NIE kompostujemy:

  • roślin porażonych chorobami grzybowymi, bakteryjnymi i wirusowymi,
  • odpadów kuchennych przetworzonych (w tym zanieczyszczonych tłuszczem, ugotowanych)
  • związków wapnia (przyspiesza to wprawdzie rozkład substancji organicznych lecz jednocześnie usuwa azot i blokuje rozpuszczalne w wodzie fosforany),
  • materiałów skażonych metalami ciężkimi, pozyskiwanych np. z okolic dróg o dużym nasileniu ruchu,
  • materiałów wcześniej konserwowanych chemicznie np.: skórki banana, pomarańczy i innych cytrusów

JAK KOMPOSTUJEMY?

Proces kompostowania może przebiegać w pryzmach, w kompostownikach wykonanych własnoręcznie, w termokompostownikach. W każdym przypadku, w ogrodzie, należy przewidzieć miejsce magazynowania materiałów przeznaczonych do kompostowania, miejsce właściwego kompostowania oraz miejsce magazynowania gotowego kompostu.

Miejsce przeznaczone pod kompostowanie powinno być nieco wzniesione, by zabezpieczyć powstający kompost przed zalewaniem wodą opadową. Ważnym jest także ocienienie kompostownika lub pryzmy przez drzewa lub krzewy i osłonięcie od wiatru. Niezwykle użytecznym krzewem jest bez czarny, który pochłania zapachy powstające podczas procesu rozkładu substancji organicznych.

Na dnie układamy 20 cm warstwę połamanych gałęzi o grubości 1-5 cm, najgrubsze układając na spodzie. Następnie nasypujemy warstwę materiału, którego zadaniem będzie pochłanianie wody wymywającej z górnych warstw substancje mineralne. Może to być torf, ziemia ogrodowa, słoma lub częściowo rozłożony kompost. Powyżej układamy warstwy materiału, przekładane ziemią ogrodową, drobno rozkruszoną gliną lub iłem w ilości 5% objętości pryzmy. Dobrze jest dodawać też nieco gotowego kompostu..

W przypadku kompostowania w pryzmie, po osiągnięciu wysokości 120 cm (przy dobrym dostępie powietrza), pryzmę okrywamy ziemią lub innym materiałem, profilując ją tak aby woda opadowa ściekała do wnętrza pryzmy. Niektórzy proponują polewać tak przygotowaną pryzmę, gnojówką roślinną z pokrzywy, rumianku i krwawnika. Na zimę, pryzmę okrywamy materiałem izolacyjnym, co umożliwi dalszy rozkład materiału.

JAK WYKORZYSTUJEMY GOTOWY KOMPOST?

Dojrzały kompost, poza brunatną barwą, wydziela przyjemny zapach, zbliżony do zapachu próchnicy leśnej. Jego cząstki nie muszą być całkowicie rozłożone. Jedynie, stosując go do kwiatów doniczkowych lub jako komponent do wysiewu nasion, doprowadzamy do pełniejszego rozkładu a następnie przesiewamy na sicie. Do tych zastosowań możemy wymieszać go z piaskiem i gliną w równych ilościach. W ogrodzie, kompost rozprowadzamy na powierzchni gleby w ilości 10 litrów kompostu na 2 m2 a następnie mieszamy go z jej górną, ok. 10 cm warstwą. Podczas sadzenia drzew i krzewów, "zaprawiamy" dołki, wsypując kompost na dno. Ziemię, którą zasypujemy bryłę korzeniową, mieszamy z kompostem w stosunku 1:1.