zamknij

Google automatic translation. The Legionowo City does not accept any responsibility for the accuracy of data and information originating from the translation. In particular, the Legionowo City does not guarantee that the translation is complete, up-to-date or fit for specific purposes. The translation cannot be compared with a human translation, but may help in assessing the relevance of articles.

A A A
Logo BIP

Fish&Grill

Data dodania: 17 maja 2011

Mimo niesprzyjających warunków pogodowych w ubiegłą niedzielę 16 drużyn konkursowych stanęło do walki o tytuł mistrzów grillowania. Na ruszcie znalazły się liny i karasie, a podawano je w przeróżnych kombinacjach.
 

Cofnij

W grillowych zmaganiach udział wzięły drużyny mieszkańców, dziennikarzy oraz samorządowców. Nad prawidłowością przebiegu konkursu czuwało jury, któremu przewodniczył znany z programów telewizyjnych Carlos Gonzalez – Tejera. Poza ocenianiem podpowiadał także, jak najlepiej doprawić rybę, jak ją filetować i grillować. Dla uczestników imprezy wraz z Danielem Twardo ugotował „zupę z (suma) wąsami”. Młodzi mieszkańcy mogli spróbować swoich sił „za barem” w krótkim kursie mistrzów z barmanami z BARACTION oraz wziąć udział w warsztatach kulinarnych z dietetyczką. Na zakończenie, aby dodać imprezie smaku, wystąpił duet Kowalewska- Bazarnik z koncertem na garnkach.

Poniżej przedstawiamy najlepiej ocenione przepisy:
Przepisy rodziny Lewandowskich: Małgorzaty Lewandowskiej-Fared i Tadeusza Lewandowskiego

Ryba a`la Fared

Składniki
Ryba (karas)
Sól
Zioła do smaku

Przygotowanie:
Natrzeć rybę solą i ziołami do smaku. Grillować około 20 minut do miękkości.


Grillowane roladki z bakłażana i sera feta

Składniki
Spory bakłażan, pokrojony w plastry o grubości około 5 mm
dojrzałe, mięsiste pomidory
Oliwa
Rozgnieciony ząbek czosnku
łyżeczka skórki otartej z cytryny
Ser feta lub mozzarella
Listki bazylii
Suszone pomidory
Pieprz


Przygotowanie:
Wymieszać oliwę z czosnkiem i skórką z cytryny. Aromatyczną oliwą posmarować
plastry bakłażana, opiekać na średnio gorącym grillu 1-2 minuty z każdej
strony. Na każdy plaster położyć plaster pomidora, na to plaster sera. Na
ser położyć kilka listków bazylii, a na to pokrojone suszone pomidory.
Posypać odrobiną świeżo mielonego czarnego pieprzu. Zawinąć plaster
bakłażana, zabezpieczyć brzeg wykałaczką. Ostrożnie ułożyć roladki na
średnio rozgrzanym grillu. Opiekać 2-3 minuty obracając tak, aby roladki
równo się podgrzały.


Przepisy Gazety Miejscowej

Ryba po tajsku w sosie imbirowym

sos imbirowy:
· kawałek świeżego imbiru długości 3 cm
· 2 limetki
· 2 cebulki dymki
· garść listków mięty i kolendry
· 4 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Z limetek wyciskamy sok. Dymki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Miętę i kolendrę drobno siekamy. Mieszamy razem starty imbir, sok z limetek i zioła, dodając sos sojowy. Zmielić blenderem na jednolita masę.

Warzywa grillowane:

- grillować warzywa : marchew, cukinia ,papryka
- dodać mango i ogórek zielony bez pestek
- oliwę z oliwek
- sok z limonki
- posiekana świeżą kolendrę - nie dużo
- trochę posiekanego imbiru
- pokruszone orzeszki ziemne nie solone
- doprawić do smaku solą i pieprzem
Sałatkę podawać na zimno. Można pokroić składniki w kostkę, paski, Talarki ;).
 
Przygotowanie:
Filety z ryby posolić i popieprzyć. Skropić cytryną. Wysmarować olejem zeby nam się nie przykleiła do grilla. Piec na grillu po 5 minut z każdej strony.
Gotową rybę polać sosem. Podawać z warzywami.

Przepis Miejskiego Ośrodka Kultury
„Karaś MOK i grillowane gruszki z płatkami chilli”

Przygotowanie:
Marynata:
Zmieszać (100 ml białego półsłodkiego wina + 50 ml oliwy z oliwek + 2 ząbki świeżego czosnku + sól + kolorowy pieprz + 75 ml musztardy miodowej + sok z cytryny + świeża bazylia + świeża melisa)


Na początku rybę w całości marynujemy do około10 minut. Po wyjęciu z marynaty, rybę należy odfiletować i pokroić w paski, rozłożyć równomiernie na folii aluminiowej. Przyprawiamy świeżymi przyprawami (bazylia, melisa), wyciśnięty ząbek czosnku, mielony kolorowy pieprz, dodajemy dwie stołowe łyżki marynaty. Tak przyprawioną rybę mieszamy z tymi przyprawami, rozkładamy równomiernie na folii aluminiowej, zawijamy folię, układamy na tackę aluminiową i układamy na grilla. Po około pięciu minutach odkrywamy rybę z foli aluminiowej, co jakiś czas mieszamy. Tak przyrządzona i grillowana ryba nadaje się już do jedzenia.


Grillowane gruszki z płatkami chilli
Obieramy gruszki, kroimy w ósemki, następnie trzeba wydrążyć pestki. Przyprawiamy cynamonem. Każdą ósemkę zawijamy osobno w folię aluminiową i układamy na grilla. Gruszki, co jakiś czas przekręcamy na grillu. Kiedy stwierdzimy, że są dość miękkie, (co nie znaczy, że się rozpadają) zdejmujemy z grilla, rozwijamy z folii, układamy na talerzu, przyprawiamy świeżo zmielonymi płatkami chilli.