Gołębie - dokarmiać odpowiedzialnie
Gołębie są stałym elementem krajobrazu większości miast. Nie wszyscy jednak wiedzą, że dokarmiając je zaburzamy się naturalną równowagę w przyrodzie. Gołębie i inne ptaki żyjące w mieście doskonale poradzą sobie ze zdobywaniem pożywienia bez naszej pomocy. Żerując samodzielnie nie będą się skupiać w miejscach licznie odwiedzanych przez ludzi.
Karmienie ptaków resztkami żywności, szczególnie pieczywa, wywołuje u nich bolesne dolegliwości. Wilgotny chleb pęcznieje i fermentuje w żołądkach ptaków, co prowadzi do ciężkich zatruć, a nawet śmierci. Nadmiar chleba w pożywieniu powoduje poważną chorobę – kwasicę, zwaną zespołem anielskiego skrzydła, która uniemożliwia latanie oraz powoduje biegunki. Warto dodać, że ptaki nie radzą sobie z pokarmem solonym – wskutek zaburzenia gospodarki wodnej organizmu często umierają. Karmiąc ptaki pamiętajmy o odpowiedzialności i dobieraniu właściwego pożywienia. Spleśniały czy zamarznięty chleb jest dla nich niebezpieczny.
Odchody ptaków stanowią wielki problem dla służb miejskich w miejscach publicznych (place zabaw dla dzieci, parki, skwery). Gołębie są nosicielami pasożytów, groźnych dla człowieka, takich jak kleszcze, świerzbowce, pluskwy i pchły. Przenoszą także niebezpieczne choroby odzwierzęce: ornitozę, salmonellozę, toksoplazmozę, ptasią grypę i inne. Mając to na uwadze, Straż Miejska będzie interweniować w przypadku zanieczyszczania terenów publicznych resztkami żywności.