zamknij

Google automatic translation. The Legionowo City does not accept any responsibility for the accuracy of data and information originating from the translation. In particular, the Legionowo City does not guarantee that the translation is complete, up-to-date or fit for specific purposes. The translation cannot be compared with a human translation, but may help in assessing the relevance of articles.

A A A
Logo BIP
Grupa osób

Podróże wokół stołów

Data dodania: 12 czerwca 2024
W letnim semestrze Legionowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku co miesiąc odbywały się spotkania w ramach wykładów otwartych z Małgorzatą Buttittą poświęcone historii i tradycjom kulinarnym polskim oraz włoskim z basenu Morza Śródziemnego. Podczas cyklu spotkań słuchacze dowiedzieli się m.in. skąd wzięły się produkty na naszych stołach, czym jest smak, co ukształtowało naszą tożsamość kulinarną, co jemy, kiedy i dlaczego, jak się zmieniały kulinarne obyczaje na przestrzeni wieków. 
Cofnij

Grupa słuchaczy Legionowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku pod kierunkiem Małgorzaty Buttitty wybrała się na ostatni przed wakacjami wykład z cyklu Podróże wokół stołów dotyczący przesilenia wiosennego.

Uczestnicy chodzili po pobliskich łąkach w poszukiwaniu roślin omawianych na wykładach: ziół spożywczych i leczniczych oraz roślin, z których przyrządzano potrawy na przednówku. Po spacerze zostały przygotowane potrawy z odnalezionych na łąkach produktów. Napoje również pochodziły z naturalnych produktów, ale zostały urozmaicone smakami sycylijskimi.

Cykl niewątpliwie będzie kontynuowany po wakacjach, a może nawet rozszerzony o warsztaty.

źródło: Legionowski Uniwersytet Trzeciego Wieku