zamknij

Google automatic translation. The Legionowo City does not accept any responsibility for the accuracy of data and information originating from the translation. In particular, the Legionowo City does not guarantee that the translation is complete, up-to-date or fit for specific purposes. The translation cannot be compared with a human translation, but may help in assessing the relevance of articles.

A A A
Logo BIP

Z całego świata na polski stół. Opowieść o jedzeniu, które jest wędrowcem

08 lutego 2024
Legionowski Uniwersytet Trzeciego Wieku, ul. Piłsudskiego 3
12:00
Pierwszy wykład z cyklu pod tytułem podróże wokół stołów - opowieści o kulturze kulinarnej i dziejach pożywienia z różnych stron świata. Podczas spotkań słuchacze dowiedzą się m.in. skąd wzięły się produkty na naszych stołach, czym jest smak, co ukształtowało naszą tożsamość kulinarną, co jemy, kiedy i dlaczego, czym jest smak, jak się zmieniały kulinarne obyczaje na przestrzeni wieków.

Wykładowczyni i prelegentka w Polsce i we Włoszech, uczestniczka konferencji i międzynarodowych programów edukacyjnych, jurorka na polskich i międzynarodowych konkursach kulinarnych. Również dziennikarka – food writer, a także komentatorka włoskiej sceny politycznej.

Autorka „Niezapomnianej kuchni Warmii i Mazur”, „W dawnej kuchni pogranicza polsko-litewskiego” oraz literackiego przekładu „Włoskiej sztuki dobrego gotowania” Pellegrina Artusiego. Założycielka i prezeska Fundacji Convivium-uczta (Akademia Pana Wielądko), która zajmuje się kulinariami w sposób interdyscyplinarny o charakterze edukacyjnym, służąc każdemu odbiorcy, od uczniów, przez pasjonatów i badaczy historii kuchni, kucharzy, po Koła Gospodyń Wiejskich.

Obecnie kończy prace nad odnalezionym w archiwach rękopiśmiennym, bogatym zbiorem przepisów i notatek gospodarskich (1807-1864) Marcjanny z Jawornickich Oborskiej z Proszewa w ziemi liwskiej, a także pisze książkę o wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego.

Plakat informujący o wykładzie