Nie marnuj jedzenia
Przed nami Święta Bożego Narodzenia i aż dwie handlowe niedziele, a co za tym idzie możliwość robienia zakupów przez cały weekend. Czas okołoświąteczny nierzadko sprawia, że wyłączamy racjonalne myślenie i zdrowy rozsądek. Kupujemy dużo za dużo i często później wyrzucamy przygotowane potrawy i niewykorzystane produkty spożywcze.
Aż czterech na pięciu Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, a wśród produktów które najczęściej lądują w koszach są: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała w październiku najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia 2024" na temat skali marnowania jedzenia w Polsce. Najwięcej żywności wyrzucamy po świętach – statystyki pokazują, że w tym czasie marnujemy 2-3 razy więcej jedzenia niż zwykle.
W polskich gospodarstwach domowych rocznie marnuje się prawie 3 miliony ton żywności – jednocześnie aż 6,6% Polaków żyje poniżej progu ubóstwa. Na potrzeby raportu "Nie Marnuj Jedzenia 2024", Banki Żywności przeprowadziły badania na grupie 1000 osób i zapytały o zwyczaje dotyczące marnowania jedzenia.
W tegorocznym badaniu aż 45% respondentów przyznało, że wyrzuca jedzenie przynajmniej od czasu do czasu. Wynik ten wskazuje na znaczącą skalę problemu, który ma nie tylko negatywny wpływ na domowy budżet, ale także na środowisko naturalne, przyczyniając się do marnowania zasobów i emisji gazów cieplarnianych związanych z produkcją i utylizacją żywności. Pozytywnym sygnałem, jest spadek deklaracji o marnowaniu żywności aż o 11 punktów procentowych w porównaniu z 2023 rokiem, a także wysoki odsetek 45% respondentów deklarujących, że nie marnują żywności.
Ogranicz marnowanie żywności – to proste.
- Planuj zakupy i jadłospis – spisz, co będzie Ci potrzebne do wykonania dań, które zaplanowałeś.
- Zrób listę zakupów i trzymaj się jej – to pozwoli przynieść do domu naprawdę potrzebne produkty, które wykorzystasz.
- Patrz na daty przydatności do spożycia – jeśli są krótkie, przemyśl czy zdążysz wykorzystać taki produkt.
- Regularnie sprawdzaj swoje zapasy w lodówce, zamrażarce i kuchennych szafkach – nie potrzebujesz prawdopodobnie 7 opakowania makaronu i serków – jeśli nie zjadłeś jeszcze tych, które masz.
- Odpowiednio przechowuj żywność, by dłużej zachowała świeżość – właściwe ułożenie w lodówce ma znaczenie (na górze nabiał i przetwory; na środku, w szczelnie zamkniętych szklanych pojemnikach – sery, wędlina, nabiał; na dolnych półkach ryby, mięso, w szufladzie owoce i warzywa).
- Nie wyrzucaj resztek jedzenia – znajdź sposób, żeby je wykorzystać planując kolejne posiłki.
- Zamroź produkty i dania, które wciąż są świeże – będziesz je mógł wykorzystać nieco później.
- Podziel się tym co masz – zanim dopuścisz do zepsucia się jakichś produktów, czy dań – zanieś je potrzebującym.
Legionowska Jadłodzielnia – podziel się posiłkiem z potrzebującymi
Przy siedzibie administracji Targowiska Miejskiego w Legionowie od lat funkcjonuje „Jadłodzielnia” – dwie duże lodówki są w stanie pomieścić naprawdę sporo jedzenia. W tym miejscu zarówno restauratorzy, jak i mieszkańcy Legionowa mogą podzielić się posiłkiem z potrzebującymi, do czego serdecznie zachęcamy nie tylko w okresie świątecznym.
Ważne: do „Jadłodzielni” powinny trafiać dania zapakowane w pojemniki i opatrzone datą przydatności do spożycia. Produkty, którymi chcemy się podzielić powinny być świeże i nadające się do wykorzystania przez kogoś innego. Produkty mogą być kupione w sklepie, a potrawy przygotowane własnoręcznie. Nad „Jadłodzielnią” czuwa Ośrodek Pomocy Społecznej w Legionowie.
Źródło danych: raport „Nie Marnuj Jedzenia 2024”.