zamknij

Google automatic translation. The Legionowo City does not accept any responsibility for the accuracy of data and information originating from the translation. In particular, the Legionowo City does not guarantee that the translation is complete, up-to-date or fit for specific purposes. The translation cannot be compared with a human translation, but may help in assessing the relevance of articles.

A A A
Logo BIP

Wykład otwarty: świąteczna podróż na Sycylię...

14 grudnia 2023
Legionowski Uniwersytet Trzeciego Wieku, Józefa Piłsudskiego 3 (wejście od ul. Kopernika)
12:00
Wykład otwarty z cyklu „Włoskie podróże. Kultura, historia, obyczaje, smaki”, Świąteczna podróż na Sycylię. Opowieść o nieznanych tradycjach, smakach i rodzinno-towarzyskich obyczajach.
  • Skąd się biorą sycylijskie świąteczne tradycje i czy są podobne do naszych?
  • Choinka czy szopka, czyli co jest symbolem świąt i co zdobi sycylijski dom?
  • Czy  Sycylijczycy jedzą kutię i co w ogóle stoi na sycylijskim bożonarodzeniowym stole?
  • Kto, kiedy i ile razy przynosi dzieciom prezenty?
  • Jak w czasie Świąt Bożego narodzenia wygląda życie rodzinne i  towarzyskie wyspiarzy?

Małgorzata Buttitta –  Italianistka (UW) i antropolożka kultury (Uniwersytet w Palermo). Ekspertka w dziedzinie antropologii jedzenia oraz historii i tradycji kulinarnych. Specjalistka od kultury i tradycji polskich, włoskich oraz basenu morza Śródziemnego. Badaczka dziejów oraz kulinariów wsi i dworu Wschodniego Mazowsza.

Wykładowczyni i prelegentka w Polsce i we Włoszech, uczestniczka konferencji i międzynarodowych programów edukacyjnych, jurorka na polskich i międzynarodowych konkursach kulinarnych.  Również dziennikarka - food writer, a także komentatorka włoskiej sceny politycznej.

Autorka „Niezapomnianej kuchni Warmii i Mazur”, „W dawnej kuchni pogranicza polsko-litewskiego” oraz literackiego przekładu „Włoskiej sztuki dobrego gotowania” Pellegrina Artusiego.

Założycielka i prezeska Fundacji Convivium-uczta (Akademia Pana Wielądko), która zajmuje się kulinariami w sposób interdyscyplinarny o charakterze edukacyjnym, służąc każdemu odbiorcy, od uczniów, przez pasjonatów i badaczy historii kuchni, kucharzy, po Koła Gospodyń Wiejskich.

Obecnie kończy prace nad odnalezionym w archiwach rękopiśmiennym, bogatym  zbiorem przepisów i notatek gospodarskich (1807-1864) Marcjanny z Jawornickich Oborskiej z Proszewa w ziemi liwskiej, a także pisze książkę o wschodnim wybrzeżu morza Śródziemnego.

Plakat informujący o wykładzie otwartym świąteczna podróż na Sycylię, opowieść o nieznanych tradycjach, smakach i rodzinno-towarzyskich obyczajach