
OPS i OSP łączą siły w pomocy osobom przebywającym w kwarantannie
Druhowie i druhny zostali już odpowiednio przeszkoleni.
Obecnie na terenie naszej gminy nie ma potwierdzonych przypadków zachorowań na koronawirusa. Dużym atutem jest zaangażowanie się Ochotniczych Straży Pożarnych w niesienie pomocy osobom, które będą potrzebowały wsparcia, m.in. w kontekście izolacji żywnościowej. Jednocześnie apeluję, aby osoby którym żywność dostarczać będą druhowie i druhny, nie wchodziły z nimi w interakcje, w trosce o bezpieczeństwo oraz niedopuszczenie do rozprzestrzeniania się wirusa – mówi Piotr Zadrożny zastępca prezydenta miasta.
Instrukcja pomocy żywnościowej dla osób potrzebujących objętych kwarantanną domową
- SANEPID – zgodnie z procedurą kwalifikuje osobę do objęcia kwarantanną i przekazuje informacje do Wójta/Burmistrza/Prezydenta.
- Wójt/Burmistrz/Prezydent przekazuje informacje do lokalnego ośrodka pomocy społecznej (lub innej wyznaczonej jednostki).
- Ośrodek pomocy społecznej weryfikuje czy dana osoba wymaga pomocy żywnościowej (zalecany kontakt telefoniczny, pozyskanie informacji od innych służb).
- Ośrodek pomocy społecznej organizuje pomoc żywnościową, w pierwszej kolejności pozyskując ją od organizacji pozarządowych (m.in. Polski Czerwony Krzyż, Polski Komitet Pomocy Społecznej, Caritas, Federacja Polskich Banków Żywności).
- W przypadku braku możliwości zapewnienia żywności ze źródeł, o których mowa w pkt 4, OPS organizuje pomoc żywnościową, wykorzystując uregulowania zawarte w art. 48b ust. 5 ustawy o pomocy społecznej. Pomoc ta może być realizowana w formie jednego gorącego posiłku lub w formie zakupu i dostarczenia produktów żywnościowych przez okres trwania kwarantanny.
- Wójt/Burmistrz/Prezydent organizuje dowóz/dostarczenie produktów żywnościowych przy udziale służb gminnych: OSP, Straż Miejska/Gminna (WOT - po uruchomieniu) lub organizuje catering.
- OPS kontaktuje się z podmiotem wyznaczonym przez Wójta/Burmistrza/Prezydenta i wskazuje miejsce odbioru produktów żywnościowych oraz miejsce ich dostarczenia.
- Przy dostarczaniu żywności konieczne jest przestrzeganie zasad higieny i zaleceń Głównego Inspektora Sanitarnego.