Google automatic translation. The Legionowo City does not accept any responsibility for the accuracy of data and information originating from the translation. In particular, the Legionowo City does not guarantee that the translation is complete, up-to-date or fit for specific purposes. The translation cannot be compared with a human translation, but may help in assessing the relevance of articles.
Regulamin konkursu
II Legionowskie Fish & Grill
„U nas ryby głos mają”
§ 1 Sprawy ogólne
1. Organizatorami „II Legionowskiego Fish&Grill”, dalej zwanego konkursem, są Urząd Miasta Legionowo, Daniel Twardo i firma Stalgast.
2. Celem głównym konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o grillowaniu z wykorzystaniem naturalnych zasobów powiatu legionowskiego – ryb oraz promocja wypoczynku i relaksu na świeżym powietrzu.
3. Uczestnicy konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań oraz dań opartych na tradycyjnym smaku w nowoczesnej aranżacji.
4. Konkurs będzie się odbywał w dwóch kategoriach:
5. Konkurs odbędzie się 15 maja 2011 r. Miejscem konkursu jest teren przy ul. Chrobrego 50b.
6. Nad prawidłowością przebiegu konkursu będzie czuwało jury powołane przez organizatorów w składzie:
Przewodniczący jury – Carlos Gonzalez – Tejera
Komisja techniczna (do 3 osób)
Komisja degustacyjna, tzw. jury VIP-ów (5 - 10 osób)
§ 2 Zasady uczestnictwa
1. W Konkursie może uczestniczyć max. 18 ekip w składzie dwu- lub trzyosobowym.
2. Uczestnikami konkursu będą zespoły wyłonione na podstawie kolejności zgłoszeń.
2. Konkurs odbędzie się w godzinach 10.00 – 15.00
3. Zwycięzcy obu kategorii otrzymają nagrody ufundowane przez sponsorów.
4. Zgłoszenia drużyn należy przysyłać na e-mail: anna.szwarczewska@um.legionowo.pl do 10 maja 2011 r.
5. W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt: anna.szwarczewska@um.legionowo.pl, tel. +48 22 766 40 77.
§ 3 Zasady Konkursu
1.1 Przedmiotem konkursu jest wykonanie 2 dań:
(wszystkie dania wykonane muszą być w 12 porcjach).
1.2 Ryby przed grillowaniem należy filetować lub kroić w dzwony, a w przypadku grillowania ryb w całości, ekipy są zobowiązane do pozbawienia ich ości przed podaniem.
2. Po nadesłaniu zgłoszenia do konkursu uczestnicy otrzymają wykaz produktów z których mogą przygotować potrawy konkursowe. Każda nadesłana receptura musi zawierać nazwę potrawy i opis wykonania.
3. Organizator zapewnia:
a. grill gazowy
b. ryby (karaś, lin),
c. miejsce pod namiotem wyposażone w stolik.
4. Wszystkie pozostałe produkty i sprzęty potrzebne do przygotowania dań konkursowych, warzywa, przyprawy, drobny sprzęt kuchenny, porcelanę itp. każda z ekip przywozi ze sobą.
5. Ekipy startują w dowolnym ubraniu kucharskim (bluza, zapaska, czapka dowolna).
6. Ekipy będą wpuszczane na stanowiska według wylosowanej kolejności co 15 min.;
7. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 60 minut. Dopuszcza się wcześniejsze przygotowanie (marynowanie) produktów, to jest: warzyw i ryb.
8. Każda ze startujących ekip przygotowuje:
1 talerz dania konkursowego do ekspozycji i oceny przez jury degustacyjne. 1 półmisek dania konkursowego dla jury degustacyjnego (minimalnie 5 porcji) 1 półmisek dania konkursowego do degustacji dla publiczności (minimalnie 6 porcji).
9. Jury techniczne będzie kontaktowało się w trakcie oceny dań konkursowych z jury degustacyjnym.
§ 4 Sposób punktacji jury technicznego i jury degustacyjnego
1. Nad prawidłowością punktacji czuwać będzie JURY KONKURSU
2. Dania konkursowe będą oceniane przez dwa składy jury:
• Jury techniczne - ocenia:
- przygotowanie stanowiska pracy – maks. 5 punktów
- zużyty surowiec – maks. 5 punktów
- czystość pracy – maks. 5 punktów
- profesjonalizm pracy – maks. 10 punktów
- wygląd stanowiska po pracy – maks. 5 punktów
Każdy członek jury technicznego może przyznać maksymalnie 30 punktów.
• Jury degustacyjne– minimum pięcioosobowe, ocenia:
- wygląd i aranżację – maks. 15 punktów
- dobór składników – maks. 15 punktów
- smak – maks. 40 punktów
Każdy członek jury degustacyjnego może przyznać maksymalnie 70 punktów.
§ 5 Postanowienia organizacyjne
1. Ilość ekip startujących - maksymalnie 18.
2. Jury przyzna: I, II, i III miejsce na podstawie łącznej ilości punktów w każdej kategorii.
3. Każda ekipa uczestnicząca w konkursie otrzyma pamiątkowy certyfikat „Mistrza Grillowania” oraz drobne upominki od sponsorów.
4. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji danych osobowych uczestników konkursu, nazw, przepisów oraz do wykorzystywania zdjęć wykonanych podczas konkursu, w tym zdjęć osób i potraw.
5. Wyniki konkurs zostaną ogłoszone na zakończenie konkursu.
1. 6. Tryb postępowania w sprawach nieuregulowanych ustalają organizatorzy.
Wszelkie informacje i zgłoszenia do zawodów prosimy wysyłać na adres internetowy: anna.szwarczewska@um.legionowo.pl
Zaproszenie
Ze względu na remont i przebudowę wystaw,
Muzeum Historyczne w Legionowie
serdecznie zaprasza Mieszkańców na tegoroczną Noc Muzeów
do Muzeum Kolejnictwa przy ul. Towarowej 1 w Warszawie.
W sobotę 14 maja br., o godz. 19.00, odbędzie się tu otwarcie wystawy
pt. „1. Dywizjon Pociągów Pancernych z Legionowa 1920-1939”,
będącej wspólnym przedsięwzięciem
Muzeum Kolejnictwa i Muzeum Historycznego w Legionowie.
Ekspozycji prezentowanej w wagonie artyleryjskim pociągu pancernego
towarzyszyć będą pokazy grupy rekonstrukcyjnej z Sochaczewa,
odtwarzającej tradycje Wojska Polskiego z 1939 r.
Serdecznie zapraszamy
dyrektor dyrektor
Muzeum Kolejnictwa w Warszawie Muzeum Historycznego w Legionowie
Ferdynand Ruszczyc Jacek Szczepański
Cezary Zamana zaprasza
mieszkańców Legionowa
na objazd trasy maratonu MAZOVIA MTB MARATHON
sobota 7 maja o godz. 11.00.
Zbiórka przy hali sportowej Arena, Legionowo, ul. Bolesława Chrobrego 50.
Każdy fragment trasy wymaga od zawodnika innego poziomu koncentracji, dlatego jej znajomość jest istotnym elementem taktyki rozłożenia sił. Odpowiednie przygotowanie techniczne do poszczególnych jej sekcji, istotnie podnosi bezpieczeństwo jazdy i pozwala oszczędzać siły. Ważnym powodem, dla którego warto objechać trasę jest zbadanie terenu, podłoża wytyczonej trasy, sprawdzenie jaki dystans jest się w stanie przejechać. Kolejną korzyścią ze wspólnych objazdów, jest możliwość spotkania się w dużej grupie i wymiana doświadczeń. Na objeździe zaplanowane są przystanki co 5 km, podczas których możemy spuścić powietrze lub napompować opony. Poza tym sama obserwacja innych zawodników podczas treningu, bez stresu startowego, który towarzyszy podczas wyścigu, jest doskonałą lekcją dla każdego kto chce wystartować w maratonie.
Tak więc zapraszamy na objazd trasy, w sobotę 7 maja o godz. 11.00. Zbiórka przy hali sportowej Arena, Legionowo, ul. Bolesława Chrobrego 50.
W dniu 3 maja 2011 r. w godz. 16.45 – 17.30
w ramach obchodów Święta Konstytucji 3 Maja
przy Ratuszu Miejskim
zostanie zorganizowany happening historyczny w formie żywego obrazu
pt.: „Konstytucja 3 Maja wg Jana Matejki”.
Grupa artystyczna Fundacji ART z Warszawy,
która przybędzie do Legionowa
na zaproszenie Muzeum Historycznego w Legionowie i władz samorządowych,
zaprezentuje niecodzienną lekcję historii,
w której będą mogli wziąć udział mieszkańcy naszego miasta, w tym również dzieci.
Na tle kopii obrazu Jana Matejki o wymiarach 4 na 6 m,
aktorzy wcieleni w postacie króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, posłów, dam dworu przywołają atmosferę towarzyszącą uchwaleniu konstytucji w dniu 3 maja 1791 r.
Zaprezentują fragmenty publicystyki Józefa Wybickiego i innych poetów oświecania,
powstałej na ziemi legionowskiej - w Olszewnicy i Górze,
na krótko przed podjęciem uchwały rządowej.
Po happeningu można będzie zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie z „Królem Stasiem”.