Data wydarzenia: 17 stycznia 2007
Wszyscy przedsiębiorcy sektora spożywczego od momentu członkostwa Polski w Unii Europejskie muszą wdrożyć i stosować Zasady Systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli). Podstawą tego obowiązku jest Codex Alimentarius, Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2005 r. Nr 31 poz. 265 z 7 lutego 2005 r.). Kierujący zakładem lub osoba przez niego upoważniona jest obowiązany wdrożyć i stosować zasady systemu HACCP.
Wydział Działalności Gospodarczej Urzędu Miasta Legionowo zorganizowała konferencję z zakresu Procedury wdrażania, monitorowania i nadzorowania Zasad Systemu HACCP w oparciu o Rozporządzenie WE nr 852, Ustawę o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz normę PN/EN ISO 22000 - systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Prowadzącym konferencję i panel ekspertów będzie MGJ Consulting Group wraz z Audytorami Zewnętrznymi HACCP, akredytowanymi w ramach projektu PHARE - przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP), Wojewódzki Urząd Pracy w Warszawie oraz Danish Technological Institute.
Rozpoczęcie konferencji i panelu ekspertów odbędzie się w dniu 17 stycznia 2007 r. w Sali Konferencyjnej Urzędu Miasta Legionowo o godzinie 10.00.
Program:
Otwarcie konferencji, prezentacja prelegentów
Ustawodawstwo żywnościowe Unii Europejskiej i Polski oraz nowelizacje rozporządzeń i ustaw żywnościowych
Produkcja, dystrybucja, konfekcjonowanie w ujęciu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
Organy administracji rządowej w ramach nadzoru zewnętrznego
Przedsiębiorca, uprawnienia i obowiązki ustawodawcze
GHP, GMP i zasady Systemu HACCP
PN/EN ISO 22000
Analiza i fazy wdrażania systemu
Procedury, instrukcje, rejestry, arkusze monitorujące i nadzorujące system
Panel ekspertów, sesja pytań i odpowiedzi
Zakończenie
Potwierdzenie przybycia: Wydział Działalności Gospodarczej Urzędu Miasta Legionowo, ul. marsz. J. Piłsudskiego 3, budynek C, pok. 34 lub 35, tel. 0-22 774 20 31 wew. 216, 224, 225. W Legionowie jest 775 przedsiębiorców zajmujących się branżą spożywczą. Na skierowane do wszystkich 775 przedsiębiorstw zaproszenie, chęć udziału w konferencji zgłosiło około 60 osób.